Tuesday, May 29, 2012

Pärast registreerimist/laulatust


Kui noorpaaride sõnul on „kõige hullem möödas“, algab äsjaabiellunute õnnitlemine. Esimestena vanemad, vanavanemad, õed/vennad, teised sugulased, tuttavad. Selleks on eelnevalt kokku lepitud 1-2 lapsega, vahel vallaliste neidudega, kui alaealisi ei ole, kes koguvad enda kätte noorpaari lilled. Kui lilleneiusid, -peiusid on kaks, seisavad mõlemad peigmehe kõrval, kuna õnnitlemist alustatakse pruudist ja õnnitlushetkel on lilleõis või lillekimp õnnitlejal käes. Pärast peigmehe õnnitlemist antakse lilled abiliste kätte. Vahel on noorpaarid palunud juba kutsel, et lilli oleks minimaalselt. Näiteks Liivi ja Aini abielu registreerimisele kutsutud külaliste kutsel seisis märge: „Lilli palume õis paari kohta.“

Viisakas on, kui pulmalised kättpidi õnnitlevad ka vanemaid ja vanavanemaid. Paraku kiputakse see komme sageli  unustama, ja pulmavanem peab siis seda meelde tuletama.
Kui lilled on üle antud, järgneb pildistamine – esimesena noorpaar, seejärel noorpaar koos lilleneiude, -peiude ja vanematega. Fotografeerimine kulmineerub kogu pulmaseltskonna ühispildistamisega. Pulmavanem koos fotograafiga saavad siinjuures protseduuri meeleolukalt juhtida, et pulmaliste tuju tõsta.


Pulmaliste ühispilt Alatskivil 1907. aastal             Pulmaliste ühispilt Palamusel 1898. aastal

Kui ühispilt tehtud, jagab pulmavanem autojuhtidele varem valmis lõigatud valged lindid (mõnel juhul on valgete lintide otstesse kirjutatud või lausa tikitud noorpaari nimed ja abiellumiskuupäev) autode külge kinnitamiseks. Samas selgitab isamees, kus autos on ruumi neile, kellel omal liikumisvahendit ei ole. Tuleb märkida, et aastatega on selles valdkonnas toimunud oluline muutus. Kui veel paarkümmend aastat tagasi lõpetas pea iga pulmarongi suur buss või vähemalt üks-kaks väikebussi, siis tänastes pulmades on sõidusoovijaid maksimaalselt 2–6, keda on lihtne teiste pulmaliste autodesse paigutada. Muidugi ei puudu erandid, kus juba eelnevalt on soovitatud pulmalistel mitte kasutada oma transporti: reeglina Tallinna-lähedastes pulmades. Selleks on noorpaar tellinud vastavalt rahva arvule 1–2 suuremat bussi, millega pulmalisi peo paika ja peo lõpus sealt ära sõidutatakse.

No comments:

Post a Comment