Saturday, May 19, 2012

Pulmakorralduse üldine ABC


Kui peigmees on teinud pruudile ettepaneku abielluda ja pruut on nõus, tuleb hakata mõtlema, kuidas teha see sündmus lähedastele meeldejäävaks.

Pulmapeo formaat.
Juhul kui kogutud kapital on väga napp, siis üks võimalus ikkagi pidu korraldada on viia pulmapäev läbi banketivormis, mis piirdub mõnetunnise koosolemisega külalistega. Kui aga soovitakse pikka pidu, siis seda rõõmustavam on sündmuse suurejoonelisem tähistamine sugulastele, sõpradele ja töökaaslastele. Palju siis tänapäeval pulmakutseid ikka tuleb?!

Pulmapäeva aeg.
Kui peo formaat on noorpaaril paika pandud, tuleb mõtelda, milline on noorpaari unistuste pulma aastaaeg. Võib-olla pole kõige parem selleks jõuluaeg, ega ka jaanitulede aeg, sest paljudel on nendel perioodidel kiire pereringis ja palju muid ettevõtmisi. Lisaks on tavaks, et ka õhtujuhtidel/pulmavanematel ja tantsuansamblitel on siis kibekiired päevad ning seetõttu võivad ka küsitavad honorarid olla kõrgemad.
Kuna juuli ja august on kõige aktiivsemad pulmade pidamise ajad, siis mõnekuuline ettevalmistus elu üheks tähtsamaks päevaks jääb kindlalt napiks. On noorpaare, kes küsivad pulmavanemalt vabu aegu ette veidi üle aasta. Näiteks enda kogemustest võin öelda, et 08.08.08 oli reserveeritud kaks aastat varem ja kuupäevale 07.07.07 tehti koguni 38 koostööettepanekut. Tõenäoliselt saab hea õnne korral pulmapäevaga seotud asjatoimetused paika ka paari-kolme kuuga. Seega ei tasuks heituda ka nendel, kes suursündmusele sellel suvel mõtlevad alles täna.

Pulmapeo koht.
Kui soovitav aeg paigas, tuleb leida sündmusele sobilik koht. Enimlevinud pulmapidude kohtadeks on turismitalud, mõisad, lossid, restoranid. Mõni aga eelistab näiteks oma koduõue. Õnneks on enamikel peokohtadest olemas veebikodud, kus on toodud ka peoruumidest pilte ja orienteeruvad teenuste hinnad.


                                              Pulma peosaal Muhu saarel Aljava küünis

Pulmavanem jt korraldajad.
Kui aeg ja koht paigas, tuleb mõelda pulmapeo korraldajatele ja abilistele. Kindlasti on ühe toreda päeva kordaminekule suureks abiks pulmavanem. Mina näiteks saan aidata ka ansambli, fotograafi, videomehe jt otsingutel. Aegsasti tuleb mõelda ka pulmapäeva pruudi ja peigmehe riietusele, aga ka efektsele ja maitsvale pulmatordile ning autole, millega tahetakse sel päeval sõita. Lisaks kasutavad paljud noorpaarid ilusalongide ja lilleseadjate teenuseid, mille kohta leiab hulganisti infot internetist.

Abielu registreerimise avaldus.
Nüüd jääb veel üle viia sisse avaldused registreerimiseks/laulatuseks, mis seaduse järgi on võimalik teha mitte pikemalt kui kolm kuud ette. Siin peituvad ka väiksed riskid, sest kui pulmapäev ja peopaik on endale soovunelmana ette manatud, aga siis selgub, et registreerimise/laulatuse aeg soovitud kohas mõnel muul põhjustel ei sobi, tuleb hakata tegema närvesöövaid ümberkorraldusi. Aga ka sel puhul on kolm kuud tavaliselt piisav aeg, et kõik lõpuks klappima saada.


                                 Laulatus Padise kloostris. Ruumikujunduse autor: Tiia Tamberg

Pulmasõidu pikkus.
Just siin võivad ka kogenud pulmavanema soovitused osutuda hädavajalikuks. Näiteks on soovitatav mitte venitada vahemaad peokoha ja registreerimise/laulatuse koha vahel pikemaks kui 30-40 kilomeetrit. Palava ilmaga on ülikonnas või kleidiga väga ebamugav sõita, pealegi pikas autokolonnis, mis võib ka pahandada mitmeid kaasliiklejaid. Sõidab ju pulmarong aeglasemalt, kui seda tehakse tavaliikluses. Tore, kui saame teekonna jooksul korraldada ka vähemalt kaks sisustatud peatust.

Pulmakutsed.
Kui senine tegevus ja heade mõtete arendus on kõik õnnelikult lõpule viidud, võib välja saata pulmakutsed. Ka selles osas võib pulmavanema nõu abiks olla, nii nagu ka pulmalaulikute või pulmalehtede tegemisel. Millal kutsed kohale toimetada? Kuna tänapäeval tuleb ette, et mitmed külalised võivad reisida või töötada välismaal, oleks muidugi hea külalisi pikemalt ette teavitada. Ilusaks žestiks oleks pulmakutse isiklikult üle anda, seda enam, et siis saab rõõmu jagamise kõrvalt arutada ka muid pulmapäevaga seotud küsimusi – näiteks kes on valmis kaasa aitama, kui pikk on planeeritud pidu, kas on ööbimisvõimalusi, kuidas tegeleda lastega või need hoopis koju jätta jne.

Viimased nõuanded.
Nüüd on viimane aeg veel kord kohtuda pulmavanemaga, et umbes 2,5 tunni jooksul kogu päev ja õhtu läbi arutada ning stsenaarne plaan omavahel kooskõlastada. Selleks koostame ühise „memo“ nii pulmavanemale kui noorpaarile, kus kõik üksikasjad kirjas ja mõlemale poolele üheselt mõistetevad. Oluline on, et noorpaaril on selge ülevaade pulmas toimuvast ja üllatusi saab pulmavanem teha vaid pulmalistele, mitte noorpaarile. Samas ei tasu üksikasjade pärast noorpaaril muretseda, sest kogenud pulmavanemad varieerivadki oma programmi õhtu jooksul vastavalt pulmakülaliste vastuvõtlikkusele. Heal pulmavanemal on alati kaasas rohkem mõtteid võimalikeks tegevusteks, kui tegelikkuses vaja läheb. Sel juhul õnnestub pulmapidu täielikult. Vilunud pulmavanem teab kindlasti nii psühholoogilisi kui tegevuslikke nippe, kuidas külalised pulmahooga kaasa tõmmata.

Kuidas üks pulmapidu üles ehitada tõusvas joones nii, et iga asi toimuks õigel ajal ja õiges kohas vastavalt rahva peomeeleolule ning veel paljustki muust saate lugeda siitsamast, minu pulmablogist.
Või räägime otse - helista, kirjuta.
Jõudu ja edu selleks soovib pulmavanem Aivo
+372 508 7997

No comments:

Post a Comment