Friday, May 25, 2012

Armastab, ei armasta

Oma igapäevatoimetustes kohtume me väga paljude erinevate inimestega. Vaevalt vallalised üksikud inimesed iga võõra inimesega kohtumise eel mõtlevad – just temast võibki saada minu tulevane! Ometi on palju inimesi, kes ootavad ja loodavad oma armastusega kohtumist.


Praktikas esineb olukordi, kus abiellumislootuses pöördutakse igasuguste ennustuste ja ennustamiste poole.
Karikakra lugemist: „Armastab, ei armasta“ teab igaüks.

Meie esivanemad, kes tegelesid aiandusega oli üheks ennustamise levinud viisiks kapsa istutamisel võtta esimene peotäis umbropsu. Kui taimed olid paaris, pidi sel aastal mehele saama. Pulmatavade uurija Ülo Tedre on nimetanud tuntumaks ennustamist koera ja kondi või terade ja kuke abil: iga tüdruk võtab endale kondi (või puistab põrandale teri), siis kutsutakse koer (tuuakse unine kukk), kelle kondi koer võtab (kelle hunnikust kukk nokib) – see saab mehele.  Veel loodeti, et pruudi kohale (toolile/pingile) istudes, saunas pruudi vihaga vihtlemisel, noorpaari lusikaga söömisel, pruudi pesuveega silmade pesemisel võib ees oodata abielu.
Need on ended, mida tõemeeli uskusid meie esiisad ja -emad. Tõenäoliselt on usk sellistesse ennetesse tänapäeval kadunud. Või siiski?
Kui keegi siinlugejatest oli enne abiellumist mingeid endeid kasutanud ja nagu hiljem selgus - õnnestunult, siis jagage kommentaarides oma kogemusi ka veel tänastele vallalistele.

No comments:

Post a Comment