Thursday, May 31, 2012

Sooja toidu lauda toomine


Kui kolm tervisepitsi on võetud, tõotab pulmavanem edaspidi alkoholi tarbimisele pulmarahvast mitte enam üles kutsuma. Samas, "rahvaülikooli õppekursuse raames" nimetab noorpaar neli meesterahvast, kes tulevad rahva ette täis viinapitsidega. Kõik neli peavad rääkima mõne sõna õigest viinavõtmise asendist ja ütlema toosti. Nendest paarisõnalistest sõnavõttudest moodustatakse selle pulma unikaalne üleskutse või slöugan, mis võib jääda oma ainulaadsuse mõttes saatma noorpaari edaspidistel sõpradega koosviibimistel aastateks... Kui nüüd neil neljal on pitsid tühjaks joodud ja selgub, et nad ühe pitsi võrra ülejäänud pulmalistest ees on, annab pulmavanem meestele "karistuseks" spetsiaalselt noorpaari poolt ettevalmistatud põlled ja suunab nad kööki „kartuleid koorima“ või õigemini sooja toidu järele. Kui mõne hetke pärast neli meest rivis, põlled uhkelt ees, tantsuansambli marsimuusika saatel auravate toiduvaagnatega köögist pulmasaali marsivad, järgneb pulmaliste tuline ovatsioon.
Meeleoluka muusika rütmis plaksutamisest saab pulmavanem teha esimesi järeldusi pulmapeo käivitumisest, hoogsusest ja pulmalistest.
Siinkohal pean tunnistama, et pidu on alati „käima läinud“ ja vähemalt viiekümnel korral on olnud pulmalisi, kes seda „ekstreemset“ lähenemist esimese kolme pitsiga on peo eduka kordamineku puhul pulmavanemat isiklikult tunnustanud. Eesti rahvas on kord selline, et „algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama...“

Mäletan kord, kus pärast sellist pooletunnist sissejuhatust võtsid ilmselt endised üliõpilasmalevlastest naispulmalised üles laulu... Anti Kammiste pillimehena palus seejärel kiiresti võimalust ansamblilgi oma osa pulmapeo õnnestumisse kaasosa anda.

Paljud noorpaarid on pärast pulmi tunnistanud, et pulmapeol läks alkoholi loodetust vähem...
Kuigi pulmavanem ei sunni kedagi alkoholi tarvitama, on esimesed pitsid tühjale kõhule tujutõstvad, aga ka järgmise hommiku tervisele mõeldes ainuõiged. Nii kulub tõesti vähem alkoholi ja ka pidu läheb kohe „käima“, mis ongi ju nii noopaari kui pulmavanema seisukohalt väga oluline.

No comments:

Post a Comment