Tuesday, May 29, 2012

Tabalukk nime lukustamiseks


Mitmel pool Eestis on leitud koht, kuhu noorpaarid pulmapäeval tabalukke kinnitavad. See tava on alguse saanud 1980. aastate lõpus Keila-Joa mõisast. Sealse silla kettide külge lukustavad pruutpaarid tabasid ja viskavad siis võtme vette. Nii pannakse oma abielu lukku, mida pole võimalik enam lahti sõlmida. Kuna siinkirjutaja on mitmetel kordadel seal sillal käinud, siis sain sellest mõttest inspiratsiooni ja lasin ka Eestimaa südames, Paide tehisjärve äärde suunduva silla käsipuude külge valmistada kaks punast südant. Noorpaarid ja teised pulmavanemad on kombe omaks võtnud ja nõnda kinnitavad noorpaarid sinna oma tabaluku graveeritud eesnimede ja pulma kuupäevaga. Paraku on pea kümneaastane tavand sattunud ka kahel korral vandaalide meelevalda.


Ka Kirde – Eesti pankrannikul, Valaste joa ääres on noorpaaridel võimalik oma abielusid lukku panna. Margus Kruut on kirjeldanud Postimehes tegevust alljärgnevalt: “Koht on eriti menukas pulmarongide peatuspaigana. Seda tõestab ka suur hulk platvormi külge lukustatud tabasid, mis sümboliseerivad kindlat soovi siduda kokku tabale graveeritud nimede kandjate elusaatused.”

Noorpaari nimesid võib ka nii lukustada nagu seda tehakse Mozarti sünnilinnas Salzburgi sillal Austria liidumaa südames. Seega tahaks siinkohal vaidlustada nende inimeste arvamust justkui oleks see pigem vene noorpaaride komme Eestis. Nagu näha, ka ajaloolises rohkete barokiaegsete mälestisehitistega linnas nagu Salzburg saab asi edukalt toimida.


Maikuus toimunud Eesti Meelelahutajate Liidu juhatuse väljasõidul Paidesse avaldati mõte, et ehk võib see idee teostuda õigepea ka Lõuna-Eestis.

No comments:

Post a Comment