Wednesday, May 30, 2012

Tervisenaps šampanjaga


Foto: Kristian Kruuser

Kuna olen varemalt pikki aastaid tegutsenud ka pillimehena tantsuansamblis ja sealhulgas paljudes pulmades, siis julgen väita, et šampuse pakkumisega pulmamajas jagunevad pulmavanemad kaheks – ühed korraldavad selle koheselt pulmamajja jõudes, teised veidi hiljem, ehk pärast väikest pausi. Mina oma tegevuses eelistan kahtlematult teist varianti, sest uude kohta kohelejõudmisel on vaja veidi ümbrusega harjuda, samuti pika sõiduga tekkinud muude vajaduste rahuldamisega - kes ennast korrastada, kes suitsetada, kes jalutada jne.
15–20-minutilise pausi jooksul jõuab lilled ära sättida, kingitused kokku koguda ja ühisele õnnitluskaardile nimed kirjutada. Ühtlasi saab noorpaar teha mõned fotod pulmamaja õues, aga samuti veidi omaette puhata.

Seejärel algab pidu täie hooga ja lõpuni!


Pausi järgselt kogunevad pulmalised šampuselaua juurde noorpaari ootama. Siin saab pulmavanem nii ennast kui ka lühidalt pulmapeo kodukorda tutvustada. Pulmaliste enesehinnangut peaks tõstma pulmavanema pöördumine rahva poole sõnadega: „Noorpaar ütles, et neil on väga palju sõpru, sugulasi ja tuttavaid. Kõiki nad pulma kutsuda ei jõudnud, aga parimad on täna siin. Tehkem siis tänane pulmapidu üheskoos – pulmavanem, tantsuansambel ja loomulikult pulmalised – noorpaarile elu unustamatuimaks sündmuseks! Tundkem koos noorpaariga ühtse perena tänasest päevast suurt rõõmu ja andkem endast parim pulmapeo õnnestumisse!“

Foto: Arno Mikkor

Pärast noorpaari saabumist koos torupillimuusika saatel rahva ette kutsutakse välja julgemad noored mehed šampusepudeleid avama juhul, kui pokaalid ei ole juba eelnevalt täis valatud, nagu mõnel pool mõisates, restoranides ja baarides. Pudelikorkide pauguga avamisele, mis imiteerib kahuripauke ehk saluuti, järgneb šampusepokaalide täitmine. Noorpaarile on effektne lasta tuua pokaalid roosiõitega kaunistatud kandikul spetsiaalselt cateringi inimestel, mis on siis juba täidetud või meeskelnerite puhul ka rahva ees avatavad ja täidetavad. Pulmavanem ulatab klaasid noorpaarile ja nende vanematele, seejärel kutsub mehi endale ja oma kaaslasele pokaali viima. Tavaliselt on noorpaari pokaalid veidi erilisemad – kristallist näiteks, ja nende külge on kinnitatud lilleoks, väike roosa ja sinine rosett või graveeritud abiellujate nimed. Harvemal juhul on kaks pokaali ühe valge lindiga teineteise külge seotud.

Kui kõigil on pokaalid käes, alustab pulmavanem esimest pulmakõnet: ”Kes see teab, kuis kõik see algas, neiu vaikis, peiu salgas!”
Foto: Kristian Kruuser

Järgneb 3–6 minutine lugu noorte teineteise leidmisest, mis on meeleolu tõstmiseks vürtsitatud rohkete omadussõnadega, hoidmaks jutustusel pulmaliste kõrgendatud tähelepanu.
Pärast šampusepokaalide kokkulöömist, kus esimesena alustavad vanemad, kutsub pulmavanem kõiki pulmalisi taas noorpaarile tervist ja õnne soovima.

No comments:

Post a Comment