Wednesday, May 30, 2012

Pulmarahvas pulmalauas


Foto: Kristian Kruuser

Kui eelmises kirjutises rääkisin lahti vanemate paigutuse lauas, siis ülejäänud lähisugulased kutsutakse noorpaari lähedusse vastavalt läbikäimise astmele ja soovile pulmapeo käigus rohkem suhelda. Seega peaks kindlasti eelnevalt läbi mõtlema vanavanemate kohad pulmalauas, aga ka soovi korral onude/tädide kohad. Tavaliselt jäävad laua ühte otsa ansambel ja pulmavanem, ka fotograaf ja videomees, kes peavad tihti ja kiiresti edasi-tagasi liikuma.
Tihti on noorpaarid uurinud pulmavanemalt peole tellitud asjameeste istumise kohta, kas peosaalis või eraldi omaette ruumis. Tunnistan siinkohal, et eelistan nii endale kui ka teistele asjameestele kohta peoruumis, sest üks õige pidu sünnib ikka kohapeal ja paljuski peol viibiva rahva meeleolu arvestavalt. Eraldi ruumis asuvatele peo eestvedajatele ja jäädvustajatele võibki jääda pidu eemalviibivaks, mis ei ole üldkokkuvõttes väga heale pulmapeole positiivne.


Vahel on kasutatud külaliste lauda paigutamise hõlbustamiseks nimekaarte. Nimekaartide korral on suurema seltskonna, alates 50 inimese puhul on mõttekas kasutada pulmapeo ruumi ja lauakohtade skeemi, mida lastakse eelnevalt ringi käia või riputatakse seinale. Nii saab igaüks oma istekoha umbkaudse asukoha juba varakult selgeks teha.
Nimekaartide kasutamise korral on igal juhul soovitav juba pulmakutsel märkida külaliste poolne kohustus teatada pulmapeol osalemisest või mitteosalemisest. Kui ei olda päris kindel, kes tulevad ja kes mitte, siis nimekaartide järgi külaliste paigutamine võib tekitada palju segadust ja jätab pulmalauda tühje kohti. Seega võiks noorpaar nimekaarte kasutada vaid juhul, kui nad tunnevad väga hästi pulmalisi ja on teada täpne pulma tulejate nimekiri. Kuna on noorpaare, kes teavad vanade pulmakommete põhjal nn veimede jagamisest pulmalistele, siis on mõnes pulmas näiteks küpsetatud kõigi pulmaliste nimedega kaunilt pakitud koogikesed, pandud taldrikule õun, trühvli komm vms, mis ühtlasi märgistavad väikese nimekaardikesega ka pulmalise istekoha. Loomulikult jääb alati võimalus lasta külalistel endil valida sobivaim istumiskoht ja kaaslased enda ümber. Samas ei tähenda see, et noorpaar ei peaks eelnevalt enda jaoks selgeks tegema enda läheduses istuvad persoonid.

No comments:

Post a Comment